Op basis van groenten, specerijen en verse kruiden maak je heel eenvoudig een vegetarische bouillon. Groentebouillon kun je gebruiken voor soepen, sauzen, risotto, het koken van dumplings, soep met dumplings en allerhande andere soorten comfort food.
De basis bouillon kun je zelf verrijken met andere sterke smaken, zoals gedroogde paddestoelen, chilipepers, specerijen, verse kruiden met een nogal aanwezige smaak zoals dille en venkel of een scheut wijn.
Ingrediënten groentebouillon
- 1 grote winterwortel
- 1 prei (ook het groen)
- Drie stengels bleekselderij
- Hele ui, gehalveerd mét schil*
- 1 teen knoflook, gehalveerd met schil (meer mag altijd)
- 5 takken bladselderij (met steel)
- 10 takken peterselie (met steel)
- 3 laurierbladeren
- 4 kruidnagels
- 3 blaadjes foelie
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- halve theelepel korianderzaad
- 1 gedroogde chilipeper
- 1,5 liter water
- Zout
- Olijfolie
Bereiden
Was alle groenten (prei, wortel, bleekselderij) en hak ze in grove stukken. Doe ze met een goede scheut olie in een soeppan en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Vervolgens het water, de ui en de knoflook toevoegen.
Voeg ook het zout toe (niet al te zuinig zijn!). Daarbij de gedroogde kruiden & specerijen (laurier, foelie, kruidnagel, peperkorrels, koriander, chili) en de verse kruiden (peterselie, bladselderij).
Breng de bouillon aan de kook.
Laat alles vervolgens op een laag vuur minstens 45 minuten zachtjes koken. Langer mag ook.
Zeef de bouillon en proef. Breng zonodig extra op smaak met zout en gemalen peper.
(*Van die hele uit met schil werd mijn zwager nogal zenuwachtig. De schil was toen de ui de grond uit kwam nog zacht en door het drogen wordt hard. Het geeft een mooie kleur aan de bouillon. Je kunt de ui wel even onder de kraan houden.)
