Zomersalades (drie!)

Waar haal je inspiratie vandaan voor nieuwe en originele recepten? Natuurlijk uit kookboeken of culinaire blogs en Instagram, maar ook door uit eten te gaan. En dat hoeft heus niet persé bij knetterdure tenten of sterrenrestaurants, ook bij de charmante kleinere tenten valt heel veel te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan eethuisjes, maar ook wijnbarren en foodtrucks.

Inspiratie

Voor deze drie zomersalades komt de inspiratie uit 2 hoeken. Zoals van Alain Passard, chef van driesterrenrestaurant L’Aperge. Het restaurant is door Covid-19 gesloten, maar Alain deelt veel recepten voor groenten via Instagram. Maar ook komt er inspiratie van Pompette, een superleuke wijnbar/restaurant in het 9e arrondissement in Parijs.

Salade van komkommer, blauwe kaas en geitenyoghurt. 

Gebaseerd op een recept van de onnavolgbare @alain_passard (ga hem volgen!). Perfect voor de (na)zomerdagen.

Ingrediënten 

  • 1 grote komkommer
  • Geitenyoghurt
  • Stukje zachte blauwe kaas (100 gram)
  • Zout, peper

Bereiding

Snijd de komkommer in de lengte door, verwijder de zaadlijsten (met een lepel) en verdeel vervolgens in stukken van 1 bij 2 cm. Strooi zout erover en laat minstens 30 minuten staan. Gooi vervolgens het vocht weg. Meng een paar eetlepels geitenyoghurt en zachte blauwe kaas door elkaar (er mogen brokken kaas in blijven, juist lekker), voeg wat zout en zwarte peper uit de molen toe. Meng door de komkommer. Ook heb ik er nog een paar blaadjes Oost-Indische kers erop gelegd (uit eigen tuin).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Venkelsalade met framboos en dragon
Venkelsalade met framboos en dragon

Zomerse salade met venkel, framboos en dragon. 

Geïnspireerd op een heel lekker gerecht wat ik deze zomer op het terras bij Pompette at. 

Ingrediënten 

  • 1 venkel
  • Een doosje frambozen
  • Paar takken dragon
  • Citroensap (vers)
  • Zout, peper, goede olijfolie

Bereiding

Snijd de venkel (uiteraard schoongemaakt en ontdaan van de taaie buitenkant) in hele dunne plakjes en leg ze op een schaal. Prak de frambozen fijn en verdeel over de venkel. Verdeel goed wat blaadjes verse dragon ook over de salade. Maak af met een goede drizzle (ik vind dat gewoon een lekker woord) olijfolie, een klein beetje citroensap, zout (liefst fleur de sel) en peper uit de molen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Thaise meloensalade
Thaise meloensalade

Thaise salade met meloen. 

Fris, zomers, superlekker en ook nog makkelijk. Ook gegeten op het terras bij Pompette.

Ingrediënten 

  • 1 Cantaloupe meloen
  • 1 limoen
  • Een bos koriander (fijngesneden)
  • 2 lente-uien in ringetjes (ook het groen!)
  • Een kleine groene peper (rawit)
  • Een teen knoflook (fijgehakt)
  • 2 langwerpige tomaten
  • Een handje ongezouten pinda’s
  • Palmsuiker, zout, arachideolie, (eventueel) rode chilivlokken

Bereiding

Snijd de meloen in kleine stukjes. Meng deze in een kom met het sap van 1 limoen, de knoflook, koriander, lente-ui, de groene peper in halve ringetjes (al dan niet met zaadjes, ik laat ze gewoon zitten), zout, een klein scheutje arachideolie, wat palmsuiker en eventueel rode chilivlokken. Snijd de tomaten doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in dunne reepjes. Leg deze op een bord, doe daarop de salade. Garneer met gehakte pinda’s die je even in de pan hebt geroosterd.

0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.