Rode kool

Rode kool. Hoe winter wil je het hebben? Iedereen kent wel die kool uit een pot of pak. Lekker makkelijk en nog steeds best lekker. Of die stoofpan die bij je oma op het vuur stond te pruttelen. Zoet, geurig, warm. En natuurlijk at je rode kool met appel.

Deze klassieker kun je gewoon zelf maken, maar dat wel gestoofd met nog meer specerijen en kruiden. Zoals sichuanpeper (ik kon het niet laten) en gedroogde rode peper. Zelfgemaakt is hier ook zoveel lekkerder. 

Ingrediënten

  • Een halve rode kool
  • Twee sjalotten (een grote uit mag ook)
  • Specerijen: 2 kaneelstokken, 6 kruidnagels, 3 steranijsen, 5 kardemompeulen, paar blaadjes foelie (mocht je dit niet hebben is een flinke snuf nootmuskaat ook goed), halve theelepel sichuanpeperkorrels, twee gedroogde rode pepers, 6 korrels piment.
  • Kruiden: 3 laurierbladeren
  • Schil van een halve sinaasappel
  • Scheut rode wijn
  • Olie
  • Zout & peper

Bereiden

Snijd de kool in stukken. Snipper de sjalotten grof. 

Verwarm de olie in een stoofpan. Bak hierin de sjalotten glazig voor 5 minuten op halfhoog vuur. Voeg vervolgens de rode kool toe. Schep om voor een paar minuten.

Voeg vervolgens de scheut rode wijn toe. En ook de steranijs, kardemom, laurier, foelie, kaneel, koriander, piment, sichuanpeper, gedroogde rode peper, kaneel, sinaasappelschil en kruidnagels. En niet te vergeten zout en een draai uit de zwarte pepermolen. (Houd je van zoet? Er mag best een halve theelepel suiker door.)

Dat alles op een laag pitje voor iets van 45 minuten. Roer af toe om. En ruik…

Eet de kool met zelfgemaakte aardappelpuree (altijd lekker). En niet zuinig doen met roomboter en volle melk in die puree hè.


Noot: Mocht je specerijenkast niet zo overdadig zijn, kun je in plaats van piment wat zwarte peperkorrels toevoegen. De sichuanpeper is nogal intens en kun je weglaten.

Tip: Doe een flinke lepel appelstroop erdoor vlak voor het opdienen. 

0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.