Creatief met tomaten

Op de laatste septemberdag kunnen tomaten nog altijd. Want nu nog steeds zijn er hele lekkere en geurige tomaten te vinden bij de groenteboer of andere winkels (zoals de Turkse supermarkt).

Top-ingrediënt

En met die heerlijke tomaten kun je behoorlijk lekkere dingen maken. Wat een top-ingrediënt! Van hele simpele salades waar de tomaat de hoofdrol speelt tot aan gegratineerde tomaten met broodkruim. Maar creatief kun je ook zijn met tomaten!

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tomaten lenen zich namelijk verdomd goed voor combinaties met andere smaken, zoals citroen en verse kruiden. Voor deze twee recepten komt de inspiratie van – jawel daar is-ie weer – Alain Passard. (Meer weten overdeze held? Hij zat ook een keer in het fijne Netflix programma Chef’s Table). De andere inspiratie komt van Café Remouillage, een heel bijzonder (en verdomd lekker!) restaurant in Amsterdam.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Salade met tomaten en ingemaakte citroen

Tomaten  & citroen salade

Deze salade is geïnspireerd door één van de topgerechten van Café Remouillage. Een perfect recept voor de zomer en zelfs ook de vroege herfst! De combinatie van tomaat, ingemaakte citroen en ricotta is goud. 

Ingrediënten

  • 4 à 5 tomaten (kan ook met verschillende tomaten, zoals een Coeur de Boeuf, een gele, een donkere.. )
  • 2 kleine ingemaakte citroenen
  • 1 bakje ricotta
  • Halve citroen
  • Goede olijfolie, fleur de sel (of gewoon zout), zwarte peper
  • Eventueel wat blaadjes platte peterselie

Bereiding

Snijd de tomaat in dunne plakjes (of in dunne partjes), verdeel ze over een groot plat bord of grote platte schaal. Snijd vervolgens de ingemaakte citroen in kleine stukjes en verdeel over de tomaat. 

Schep met een kleine lepel meerdere partjes ricotta over de salade. Kunst hierbij is om niet te grote brokken erop te kwakken, maar juist subtiel te zijn. 

Voor de dressing: knijp de halve citroen uit, meng met een royale scheut olijfolie en wat sap van de ingemaakte citroen. Sprenkel over de salade.

Strooi er tenslotte fleur de sel en peper uit de molen erover. En eventueel wat blaadjes peterselie om het af te maken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Gevulde tomaten met verse kruiden

Gevulde tomaten (met verse kruiden)

Tomaten gevuld met verse kruiden, naar een recept van Alain Passard, lang leve zijn Instagram account. Superlekker in al z’n eenvoud. 

Ingrediënten

  • 6 stevige tomaten
  • Veel verse kruiden (verschillende soorten, uit de tuin of groentebper/Turkse supermarkt)
  • Een teen knoflook
  • 1 sjalot
  • Olijfolie, zout, peper

Bereiding

Snijd de bovenkanten van de tomaten en hol deze uit. Vang het vruchtvlees op.

Voor de kruidenvulling gebruikte ik verse (uit de tuin geplukte!) tijm, rozemarijn, basilicum, salie, dragon, bonenkruid, kervel, peterselie, marjoraan en lavas. 

Je kunt ook zelf los op de kruiden. Het is al lekker om met een combinatie van tijm, rozemarijn, basilicum en peterselie te beginnen. 

Die kruiden hak je fijn, samen met de knoflook, de sjalot, het vruchtvlees van de uitgeholde tomaten, een goede scheut olijfolie, zout en peper. 

De uitgeholde tomaten vul je met dit mengsel en vervolgens zet je de bovenkanten er weer op.

Doe de tomaten in een ovenschaal (klein beetje olijfolie op de bodem is handig). Zet de schaal lekker lang (2 uur) in de oven op een lage temperatuur (120 graden).



0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.