Erwtensoep met bladgroenten

Deze erwtensoep met bladgroenten en verse kruiden kan eigenlijk altijd. Het is niet zozeer alleen maar bedoeld voor de herfst of winter, alhoewel juist op koude dagen een maaltijdsoep heerlijk kan zijn. 

Seizoenen

De soep bevat naast twee soorten erwten ook heel veel bladgroenten en/of kool. En juist daarmee kun je in de seizoenen variëren. In de winter gebruik je wat stevigere bladgroenten, zoals cavalo nero of boerenkool. In de lente zou je die weer kunnen vervangen door andijvie en raapstelen. En aan het einde van de zomer door snijbiet. Of kropsla.

De twee soorten erwten zijn spliterwten en kikkererwten. De spliterwten ken je van de Hollandse erwtensoep en gebruik je gedroogd. Overigens handig om in huis te hebben want je maakt er ook een hele lekkere Marokkaanse erwtensoep mee (Bissara-Tamarakt). Deze soep is geïnspireerd op die Marokkaanse soep, maar ook op de grove groentesoep die ik in Ierland at.

Grove groentesoep in de zomer

In Ierland kan het behoorlijk veel regenen. Ook midden in de zomer. We waren op een roadtrip in Ierland en aan de westkust. Vanuit Galway reden we naar de Cliffs of Moher. Het regende al. Eenmaal aan gekomen was daar geen verandering in gekomen. Je wil toch die woeste, ruige kustlijn zien, dus wij uit de auto. Met paraplu naar de Cliffs. Bovenaan de klipkusten (mooi woord, heb het van een Google opdracht naar Cliffs of Moher) keken we rond, waren onder de indruk en gingen snel weer weg. In de stromende regen waren de kliffen te zien. En ook heel mooi. Maar het was ook heel koud. 

Bij het restaurant daar bij de Cliffs namen we soep. Een dikke grove groenstoep met kool, prei, wortel en aardappel. Heerlijk warm en dik. Op dat moment het beste wat je kon eten. In juli. 

Recept erwtensoep

Het recept is voor een grote pan erwtensoep. Voor 4 à 6 personen. Je kunt het ook heel goed als lunch eten. En invriezen van soep (in porties; handig!) kan natuurlijk ook.

Ingrediënten soep

  • 200 gram spliterwten (gedroogd)
  • 400 à 500 gram gekookte kikkererwten (kan dus ook uit een pot of blik)
  • 1 grote ui (of 2 kleine)
  • 2 preien
  • 1 winterwortel
  • 300 gram spinazie (het liefst wilde)
  • 200 à 300 gram bladgroenten/kool (cavala nero, boerenkool, andijvie, snijbiet, paksoy, witte kool, kropsla)
  • 1 kleine courgette
  • 1 vleestomaat
  • 5 tenen knoflook
  • Stukje gember van 3 cm 
  • 3 laurierbladeren
  • Specerijen: komijnzaad, gemalen komijn, pul biber, zwarte peper
  • Kruiden: bos peterselie, bos koriander (van de Turkse winkel!)
  • 1 citroen
  • 1,5 liter groentebouillon (mag van een blokje, of zelfgemaakt)
  • Olijfolie of andere plantaardige olie.
  • Zout

Voorbereiden soep

Kook de spliterwten in water met zout in 45 min., totdat ze gaar (zacht) zijn. Giet ze af. Er blijft waarschijnlijk een beetje water bij de spliterwten. Dat maakt niet zoveel uit.

In de tussentijd snipper je de ui, hak je de knoflook en gember fijn. Schil de winterwortel en snijd deze in niet al te kleine blokjes. Snijd de prei in ringen, de tomaat en courgette in blokjes. De spinazie en andere bladgroenten was je grondig (er kan overal zand of klei zitten) en snijd je in grove repen.

Hak de verse kruiden fijn en pers de citroen.

Bereiden erwtensoep

Verwarm in een grote pan wat olie. Schep hierin de ui even om. Zet het vuur zacht. Voeg nu de gember, knoflook, 2 theelepels gemalen komijnzaad, 1 theelepel komijnzaad toe en een halve tot een hele theelepel pul biber (naar smaak).

Voeg vervolgens de winterwortel en preiringen toe. Schep om en voeg nu de groentebouillon, gekookte spliterwten, tomatenblokjes en laurierbladeren toe. Breng aan de kook en zet vervolgens zacht.

Voeg na een kwartier zacht koken de bladgroenten toe, samen met de courgette. Roer om en laat afhankelijk van het soort bladgroenten 5 tot 15 minuten op zacht vuur staan. Zachte bladgroenten (andijvie) kunnen korter dan de harde (cavalo nero, boerenkool). 

De kikkererwten gaan samen met de spinazie in de soep. Kook voor 5 minuten. Druk een deel van de kikkererwten fijn met een pollepel tegen de rand van de pan. Mocht de erwtensoep te dik zijn kun je altijd wat water toevoegen.

Proef de soep. Voeg wat gemalen zwarte peper toe eventueel wat zout. Vlak voor het opdienen kunnen de verse kruiden erbij (houd wat over voor het garneren), samen met het sap van de citroen.

0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.