Site pictogram Choban Salad

Thaise groene curry

Mensen die in Thailand zijn geweest denken maar al te graag terug aan de heerlijke curry’s, noodles, soepen en salades die ze in een tentje op straat aten. Waaronder die heerlijke geurige groene curry.

De Thaise keuken kenmerkt zich door smaakcombinaties waarin zuur, zout, zout en pittig duidelijk aanwezig zijn. Helemaal in harmonie en een feest voor je mond.

Het zout in de Thaise keuken komt vaak van vissaus of garnalenpasta. Niet geschikt vegetariërs dus. In een heleboel Thaise gerechten is dat trouwens gewoon te vervangen door wat lichte sojasaus of extra zout, maar ook kun je van sojasaus, wakame en gedroogde shiitakes zelf een saus maken met die smaak. 

Recept vegetarische groene curry (voor 2 à 3 personen)

De kleur van de Thaise groene curry komt van groene pepers, de limoenbladeren en citroengras. In het het recept staat een variatie van het aantal pepers, dit is geheel naar smaak. De ene persoon houdt van goed pittig , de ander van western spicy. Pepers helemaal weglaten is geen optie.

In de vegetarische groene curry passen heel veel groenten, zoals courgettes, aubergine, groene bonen en wortel. Er kan natuurlijk ook tofu in. Of een combinatie van beiden.

Ingrediënten groene currypasta

Bereiden groene currypasta

Snijd de pepers, knoflook, sjalotten in grove stukken. Schil de galangal en kurkuma en hak deze. Haal her buitenste deel van de citroengras en snijd vervolgens het onderste witte deel van stengels in ringen (het bovenste deel kun je bewaren voor bijvoorbeeld thee of bouillon). Haal de stelen van de bos koriander, houd de blaadjes apart (die gebruik je later nog).

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine, samen met een goede snuf zout, het sap van een halve limoen en een eetlepel olie. Laat draaien totdat het glad is. Mocht het droog/korrelig zijn, kun je altijd nog wat olie toevoegen. 

Je kunt de pasta ook in een vijzel maken. Dat kost wat meer tijd, het resultaat wordt er wel beter op.

(Recept gaat verder onder de foto.)

Vegetarische groene curry met tofu en courgette.

Ingrediënten groene curry

Bereiden vegetarische Thaise groene curry

Als je tofu gebruikt pekel die dan eerst. Hiervoor snijd je de tofu in blokjes en daarbij voeg je goed wat zout en kokend water. Laat staan voor een uur. 

Snijd de groenten in stukken of reepjes (niet te klein). Snijd de peper in ringen en hak de korianderblaadjes grof.

Laat in een wok (mag ook een stoofpan zijn) olie warm worden – niet heet! Roer hier 3 eetlepels currypasta in om voor 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe, samen met suiker en zout en laat aan de kook komen. Vervolgens kunnen de limoenbladeren, groenten en/of tofu erbij. Roer om en zet het vuur zacht.

Als de groenten gaar zijn kun je de koriander en peper aan de curry toevoegen. Serveer met pandanrijst.

* * *

Mobiele versie afsluiten