Chinees eten in China

Ze zijn er altijd: die mensen die zeggen dat ze niet van Chinees eten houden. Terwijl ze nog nooit in China zijn geweest. Of in een fatsoenlijke China Town.

Echt Chinees eten is heel wat anders dat die zoete, laf gekruide bakken bami, babi pangang en tjaptjoi bij een Chinees-Indisch restaurant. (En ach, zo’n bak babi pangang kan op z’n tijd soms echt heerlijk zijn). Overigens zul je bij zo’n restaurant ook niet het echte Indonesische werk vinden.

De eerste keer in China was vooral qua eten zo goed dat we steeds weer terug willen. Vorig jaar zelfs voor het grootste Chinese restaurant ter wereld (lag toch op de route..).

De eerste keer Beijing

Het eerste weekend ooit in Beijing zien we weinig van Beijing. Althans van de welbekende highlights. Maar wel veel van het eten, de barretjes in de Hutongs, 798 (Beijing Art Zone) en KTV. En dat allemaal dankzij onze vrienden in Beijing.

Het begint met superlekker eten bij Mr. Shi ergens in een Hutong. Dumplings die te lekker zijn en de kennismaking met Sichuan food (die bonen!). Mr. Shi himself is er ook, hij zingt en deelt cadeautjes uit.

(tekst gaat verder onder de foto)

Sichuan bonen - Chinees eten
Sichuan bonen

Hot Pot

Na een dag in de regen schuiven we aan voor een Hot Pot. Chinese fondue op z’n Chinees. Verdeeld in een vlees & vis kant en een vegetarische kant. Dat is dan de bouillon, waar we megaveel in kunnen gooien; paddenstoelen, kool, balletjes van het één of ander, tofu, noodles en ga zo nog maar even door. De tafel staat dan ook behoorlijk vol. De vega-kant van de Hot Pot hebben ze goed spicy gemaakt en is zelfs voor onze Indiase tafelgenoot bijna te heet.

We blijven vooral veel horeca zien. Zoals de Red House voor een pizza en een goedkope Tsingtao van de tap. Een hangout voor buitenlanders (we horen hoe een Nederlander z’n Italiaanse en Indiaase vrienden uitlegt hoe makkelijk Nederlandse vrouwen zijn). Maar ook de tenten rondom het Hou Hai meer. En Aimo Town in de Hutongs, een geweldige tent waar we kennis maken met stinky tofu (jaren later eten we dat als streetfood in een andere provincie van China).

Voordat we vertrekken brunchen we met dimsum in een megatent vlakbij de Lama Temple. Twintig minuten wachten, maar dan heb je ook wat. Ik probeer onder dwang de kippenklauwtjes, en als ik het vlees rondom de nageltjes wegpeuter is de conclusie al snel dat het geen topper is.

De muur en verder

Voor de muur gaan we naar Gu Bei Kou (古北口), waar we op een oud stuk gaan lopen. Op de muur komen we bijzonder weinig mensen tegen. Een blije kerel, drie oudere mannen die aan het fotograferen zijn en twee meisjes. Allemaal Chinees.

Na de muur is de volgende bestemming Cheng De. Je kunt daar enorm aan sightseeing gaan doen, of niet. Of een beetje van beide en zelf constant aangestaard worden.

Menukaarten

Buiten Beijing is het bestellen van vegetarisch eten een stuk lastiger. Menukaarten zijn in het Mandarijn en ook niet alle plaatjes erin zijn natuurgetrouw. Maar gelukkig zijn er veel behulpzame mensen. De eigenaar van ons hostel, Ming, helpt hij met het bestellen van de vegetarische Hot Pot. Als we de tofuskin (hele dunne droge tofu reepjes) in een heerlijke bouillon dopen zijn we heel blij met zijn hulp.

‘s Avonds belanden we in de nachtclub van het hostel. De Coco Love. Je verwacht iets anders maar hier komen Chinezen dansen. Op keiharde techno. Aan de ene kant de jongens, aan de andere kant de meisjes. Of ze uiteindelijk met elkaar gaan dansen? Nee, met zichzelf in de spiegel. Wij kijken toe.

Chinees eten buiten China

Dat kan makkelijk. In veel grote steden zit wel een China Town waar je je kan laven aan heel veel lekkers. De bekendste Chinese wijken zitten in de Verenigde Staten, in New York en San Francisco. Maar ook in Azië kun je op heel veel plekken heel erg goed Chinees eten, bijvoorbeeld in Singapore en Kuala Lumpur waar veel Chinezen wonen. Georgetown op het Maleisische schiereiland Penang staat erom bekend. Maar ook in steden als Yangon en Ho Chi Minh zijn Chinese buurten waar elke avond night markets zijn.

Ook in Nederland kun je in de grote steden terecht voor de goede Chinese cuisine. In Rotterdam zitten de eettenten vooral op en rondom de Kruiskade, in Amsterdam op en rondom de Zeedijk. In Den Haag schijnen ook wat Chinese restaurant te zitten die meer dan de moeite waard zijn (en die nog op mijn lijstje staan).

0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.