Winterse pappa pomodoro (vegetarische broodsoep)

Een restje stokbrood kun je op heel veel manieren verwerken. Ook in soep. Een Italiaanse tomaten-broodsoep om precies te zijn; pappa pomodoro. Klikt reuze gezellig. En met toevoeging van wat extra groenten en peulvruchten maak je er een winterse variant van.

Comfort food

Oud brood moet je dus niet zomaar weggooien; naast broodkruim of croutons maak je er in de zomer er een goed panzanella van (broodsalade met o.a. tomaat, knoflook, olie) en nu je behoefte hebt aan warmte en comfortfood een soep. En die is ook nog eens makkelijk te maken

Ingrediënten winterse pappa pomodoro (4 personen)

  • Half oud stokbrood (of een stuk ander oud wit/desem brood)
  • 1 grote winterwortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 uien (of 1 grote)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • Groentenbouillon (1/4 tot ½ liter), mag ook van blokje + gekookt water
  • Blikje/potje peulvruchten naar keus (kapucijners, grote witte bonen, zwarte bonen..)
  • Venkelzaad (1 theelepel)
  • Gedroogde tijm (1 theelepel)
  • 3 Laurierbladeren
  • Gedroogde rode pepervlokken
  • Peper uit de molen
  • Olijfolie
  • Eventueel witte wijn

Voorbereiden (het snijwerk..)

Snijd de wortel, ui en bleekselderij in stukjes. Snijd het stuk brood in stukken (en verwijder de eventuele taaie korsten). Hak de knoflook goed fijn.

Verwarm de bouillon, of zorg voor wat gekookt water in de waterkoker.

Bereiden van de soep

Doe een flinke scheut olijfolie in een soeppan en voeg daarbij op halfhoog vuur de wortel, ui, bleekselderij, samen met de laurierbladeren, tijm en venkelzaad. Schep om en zet zacht; laat 5 minuten staan. Doe de pepervlokken (naar smaak!) en knoflook erbij, meng met de groenten.

Er moet nu nog wel wat olie glinsteren in de pan, is dat niet het geval – giet er dan wat bij. Gooi de stukjes brood in de pan en roer om voor 5 minuten. Blus eventueel af met een scheut witte wijn.

Voeg vervolgens de blikken tomaten toe, samen met een deel van de bouillon (zelfgemaakt of een verkruimeld blokje en wat gekookt water) en een draai uit de pepermolen. Verwarm totdat het pruttelt en zet het vuur dan laag. Als het nu al te dik is voeg je nog wat extra bouillon toe. Laat dit zo ongeveer 10 minuten staan.

Plet met je pollepel de tomaten en het brood fijn en meng alles door elkaar. Nu komt het aan op smaak; wil je een dikke soep of een dunne soep? Ofwel: voeg nog wat bouillon toe of niet.

Laat de peulvruchten uitlekken in een zeef en spoel af. Gooi deze bij de soep en verwarm nog 2 minuten.

Proef de soep; voeg eventueel nog wat zout & peper toe.

Winterse pappa pomodoro (broodsoep)
Winterse pappa pomodoro
+2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.