Vegetarische phở (recept)

Phở is eigenlijk bedoeld als ontbijt. In Vietnam zie je dan ook ’s ochtends overal mensen zitten achter een kom noodlesoep bij een Phở shop. Op zo’n gezellig laag plastic krukje. De soep bevat rijstnoodles, een heerlijk geurige en kruidige bouillon en wordt getopt met heel veel verse kruiden, pepers en vlees (meestal rundvlees of kip). Maar ook vegetarische phở is verdomde lekker.

Hoe spreek je het uit?

Als fùh. Dus niet als vho, foh, veu of föh.

Misschien raar om een noodlesoep als ontbijt te eten, maar het is wel echt goed te doen. En het proberen waard, zeker als je in Vietnam bent. Natuurlijk is soep de ultieme vorm van comfort food en smaak phở ook heel erg lekker op gure dagen als het donker en nat buiten is.

Hoe eet je het?

Regel 1: Slurpen mag!

In Vietnam krijg je de kom voor je en mag je zelf de kruiden (koriander, Thaise basilicum, daun laksa), groenten (ui, taugé) en de extra smaken (limoen, rode pepers, sriracha, hoisin, vissaus) toevoegen.

Ik heb goed opgelet ’s ochtends bij zo’n phở shop en zag dat de Vietnamezen de sauzen en limoensap op een lepel mengen met hun stokjes en dan toevoegen aan de soep.

(tekst gaat verder onder de foto)

Phở shop in Saigon
Phở shop in Saigon (of Ho Chi Minh City), Vietnam

Recept vegetarische phở

Dit recept is voor 2 à 3 grote kommen vegetarische phở. Als je het als kleiner gerecht maakt, kun je er ook met gemak 4 kommetjes uit halen. De basis voor de soep is al een zelfgemaakte bouillon die extra verrijkt wordt. Als je even wil pochen aan tafel mag je dus goede sier maken dat de bouillon dubbel getrokken is.

Ingrediënten vegetarische phở

Bouillon:

  • 1  liter Aziatische bouillon (zie voor het recept deze link)
  • een stuk gember (van 4 cm)
  • 1 ui
  • 2 steranijsen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 2 rode pepers (ook voor de topping)
  • 1 bos lenteui (ook voor de topping)
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 3 gedroogde shiitakes
  • 1 kleine winterwortel
  • 10 verse shiitakes
  • 200 gram rijstnoodles (banh Phở of rijssticks van 3 of 5 mm)

Topping:

  • 150 gram stevige tofu
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • Sap van een halve limoen

Garnering:

  • 1 kleine (rode) ui
  • een bos koriander
  • 1 bosje Thaise basilicum
  • en eventueel een paar takken daun laksa (te koop bij de toko)
  • 50 tot 100 gram taugé

Voor op tafel

  • 1 limoen in partjes (koop altijd 1 extra, je weet maar nooit)
  • Sriracha
  • Hoisin
  • Lichte sojasaus (eventueel)

Bereiding vegetarische phở

  • Schil de gember en pel de ui. Houd deze een paar minuten in een vlam, totdat ze beginnen  te kleuren. Laat afkoelen en snijd ondertussen de winterwortel in stukken en hak 4 stegels lente-ui in stukken 4 cm.  Snijd de ui en gember in grove stukken en de rode peper in ringen.
  • Verhit de soeppan en rooster de gedoogde specerijen (steranijs, kaneel, koriander, kruidnagel) even op de bodem totdat ze aromatisch beginnen te geuren (heerlijk!). Zet het vuur zacht en voeg de bouillon toe, gevolgd door de sojasaus, wortel, lente-ui, ui en gember.
  • Breng de soep aan de kook en zet gelijk weer zacht. Voeg een paar ringen rode peper toe en de gedroogde paddenstoelen.
  • Laat de bouillon 3 kwartier tot 1 uur op een heel laag vuur koken met de deksel op de pan.

(tekst gaat verder onder de foto)

Recept Pho kruiden Hoi An
Verse groenten en kruiden op de markt in Hoi An, Vietnam

Vervolg bereiding:

  • Roer de sojasaus en de limoensap door elkaar, voeg eventueel naar smaak wat rode peper toe. Snijd de tofu in kleine stukjes en roer het door de saus, laat het marineren.
  • Bereid de noodles voor; meestal hoef je ze alleen een tijdje in gekookt water te weken.
  • Was de verse kruiden en taugé, laat deze uitlekken in een zeef. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen en de lente-ui in stukjes van 3 cm. Verdeel de kruiden naast elkaar op een groot bord, leg daarnaast de taugé (houd een beetje apart). Snijd de limoen in parten en de rest van de rode peper in ringen en leg dat erbij. Zet op tafel samen met de sriracha en hoisin.
  • Snijd de verse shiitakes in reepjes. Ze deze apart.
  • Zeef na een uur de soep en houd de inmiddels geweekte paddenstoelen apart. Voeg de gesneden verse shiitakes toe aan de bouillon en zet weer even op het vuur zo’n 10 minuten. Snijd in de tussentijd de geweekte paddenstoelen in kleine stukjes en laat de tofu uitlekken in een zeef.

Opdienen:

  • Verdeel de noodles over de kommen, gooi er vervolgens de soep met paddenstoelen bij. Dan komt de topping; de tofu, de stukjes paddenstoel en wat plukjes taugé. De rest van de garnering kan aan tafel toegevoegd worden.
Ho Chi Minh City
De markt in Ho Chi Minh City, Vietnam
0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.