Jalfrezi met paneer (vegetarische Jalfrezi dus)

Indiase gerechten (waaronder de curries) zijn niet alleen heel lekker, maar heel erg geschikt voor vegetariërs. Sommige curries zijn behoorlijk tijdrovend, maar een vegetarische Jalfrezi is vrij eenvoudig te maken.

Curry is comfort food – juist nu de herfst is begonnen erg lekker! En die Jalfrezi is een perfect gerecht om zo’n paprikamix uit de aanbieding in te verwerken.

Indiaas eten

India is een verdomd groot land en vanuit al die hoeken komt verschillend eten. Een overeenkomst is wel dat specerijen overal heel belangrijk zijn. In het noorden zijn de curries dikker en rijker qua smaak en in het zuiden weer wat dunner en kun je ook wat meer kokos terugvinden. (De Zuid-Indiase keuken is niet zo heel erg bekend, maar gelukkig is daar met de komst van Saravana Bhavan in Amsterdam wel verandering in gekomen. Alles is vegetarisch daar!)

(Tekst gaat verder onder de foto)

Straat in Amritsar, India - Recept voor Vegetarische Jalfrezi
Straat in Amritsar, Punjab in India

Vegetarische Jalfrezi

Dit gerecht komt uit de Britse kolonie India (waar Pakistan en Bangladesh ooit bij hoorden) en is ontstaan om leftovers in te gebruiken. Jalfrezi is één van de populairste curries in Indiase en Nepalese restaurants op de Britse eilanden. (Wil je echt een keer goed Indiaas eten is London wel de plek).

Jal betekent medium-heet en Frezi roergebakken. Het is dan ook een ‘droge’ curry.

Vaak wordt het met kip of lam geserveerd, maar ook met paneer (dus een vegetarische Jalfrezi) is het heel erg lekker.

Ingrediënten Vegetarische Jalfrezi

(4 personen)

  • 3 eetlepels ghee (geklaarde boter)
  • 3 paprika’s (rood, groen, geel)
  • 2 vleestomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree (zo’n klein blikje)
  • 1 stuk paneer van 250 gram
  • 1 groene peper (mag ook een rode zijn)
  • 2 middelgrote uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 stuk gember van 3 cm
  • Specerijen: 1 theelepel komijnzaad en 1 theelepel korianderzaad
  • Gemalen specerijen: 2 theelepels kurkuma, 1 theelepel kaneel & 1 theelepel chilipoeder
  • Zout
  • Suiker, citroensap, zwarte peper (naar smaak)

Voorbereiden

  1. Rooster de komijn en koriander in een pannetje totdat het begint te geuren. Maal ze daarna fijn in een vijzel.
  2. Hak de knoflook, 1/2 van de groene peper (inclusief zaad) en de gember fijn en maal ze door de specerijen in de vijzel. Zet de currypasta apart,
  3. Snijd de paprika’s in dunne reepjes en de ui in dunne halve ringen. De rest van de peper in smalle reepjes (met of zonder zaadjes). Snijd de tomaten in kleine blokjes. De paneer mag in stukken van 1 bij 2 cm.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ganges, India
De Ganges in Varanasi, India

Bereiden

  1. Smelt de ghee in een pan (braadpan of wok), totdat het warm is. Voeg de kurkuma, kaneel en chilipoeder toe en schep om voor een minuut. Voeg dan de currypasta toe en schep om voor 2 minuten.
  2. Vervolgens gaat de ui erbij en schep om in de boter voor 3 minuten. Voeg dan de paprika’s toe, roer om voor 2 minuten.
  3. Doe de tomatenblokjes erbij, samen met de tomatenpuree en schep om. Doe er eventueel een klein scheutje water bij (als je van wat meer saus houdt), een flinke snuf zout en de reepjes peper.
  4. Zet het vuur zacht en doe de deksel op de pan en laat de paprika’s in 10 minuten zacht worden.
  5. Voeg de paneer toe en laat nog 7 minuten warm worden.
  6. Voeg naar smaak nog wat zwarte peper, suiker en citroensap toe.
  7. Serveer de vegetarische Jalfrezi met basmatirijst en/of plat brood (naan, roti, chapati).

PS. Paneer is een soort kaas, gemaakt van volle melk. Van die hele heilige Indiase koe. Mocht je het gerecht veganistisch (of heel hip vegan) willen maken, kun je de paneer vervangen door kikkererwten en de ghee door plantaardige olie.

PS2. De supermarkt bij mij om de hoek verkocht – tot mijn grote vreugd – een paar weken geleden paneer (merk Apetina van Arla). Toen ik het laatst wilde halen lag het ineens niet meer in de koeling :-(. De paneer is ook te vervangen door Quorn stukjes naturel (vegetarisch) en ook door Kipstuckjes van de Vegetarische slager (vegan, wel even iets kleiner snijden).

Boten op de Ganges
Boten op de Ganges, India
0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.