Tarator (koude Bulgaarse komkommersoep)

Tarator is een perfect gerecht op warme dagen; het is verkoelend, het is fris en heel lekker. Eet het bij de lunch, of als voorgerecht op een zomerse avond.

De koude komkommersoep komt uit Bulgarije en kun je daar overal eten, van vreetschuur tot de wat meer up-to-date uitspanningen. Het bestaat uit maar een paar ingrediënten, namelijk komkommer, knoflook, yoghurt, dille en walnoten. En het is ook nog een heel makkelijk gerecht om van te voren te maken en mee te nemen naar een picknick of bbq. Een thermosfles Tarator. Joe!

Ingrediënten Tarator (4 personen)

  • 1 komkommer
  • 3 à 4 tenen knoflook (fijngesneden of geperst)
  • 2 handjes walnoten
  • Halve liter volle yoghurt (Griekse yoghurt mag ook)
  • Bos dille (fijngehakt + garnering)
  • Milde olijfolie
  • Witte wijnazijn (optioneel)
  • Zout en peper
  • Kraanwater

Bereiden

Snijd de komkommer in hele kleine blokjes. Luie mensen kunnen ook een rasp gebruiken, maar dat is minder fijn voor de textuur van de soep.

Doe de komkommerstukjes in een afdekbare bak en strooi er goed wat zout op en laat 5 à 10 minuten staan. Door het zout onttrekt er vocht aan de komkommer en dat maak de soep juist zo lekker.

Voeg vervolgens de knoflook en de fijngehakte dille toe, gevolgd door de yoghurt, een scheut olijfolie en een flinke draai uit de pepermolen. Omdat ik van de extra frisse en ietwat zure smaak houd voeg ik nog een scheut witte wijnazijn toe.

Nu gaat het om de dikte van de Tarator; zeker niet te dik – het is geen saus, maar ook niet te dun. Voor het aanlengen gebruik je gewoon wat water uit de kraan.

Zet de Tarator een paar uur in de koelkast. Mensen die van echt koud houden gooien er nog wat fijngehakte ijsblokjes door.

Vlak voor het opdienen hak je de walnoten fijn en roer je ze door de soep. Mocht je soep meenemen, neem de walnoten dan los mee.

Garneren doe je met een paar walnoten en een takje dille.

+1

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.