Rice & Curry uit Sri-Lanka

In Sri-Lanka kun je niet om de national dish Rice & Curry heen. Inderdaad; rijst met een heleboel curry’s, vaak gemaakt met kokos, veel specerijen en curryblad. En daarbij zijn er ook heel veel vegetarische opties. 

Reis door Sri-Lanka

Ik reisde door Sri-Lanka in 2015 – sorry nu komt een heleboel namedropping – van Colombo naar Anuradhapura. Vervolgens naar Jaffna helemaal in het noorden (niet zo toeristisch – en heel veel Zuid-Indiaas eten; lang leve Dosa’s!). Daarna Trincomalee aan de oostkust waar trouwens een heel lekker (en lekker lokaal) Rice & Curry restaurant zit. Aansluitend de bekendere plekken Kandy, Nuwara Eliya, Ella en Galle.

De trip eindigde in Matara, waar de gastvrouw van de Airbnb nog even goed uitpakte met een zeer uitgebreide portie Rice & Curry (juist, de tafel stond helemaal vol met bakjes heerlijk Sri-Lankaans eten). 

Hieronder twee recepten voor vegetarische curry’s. Maar eigenlijk moet je een hele tafel volgooien met pannen vol en een grote kom rijst.

Recept Mungbonen curry

Ingrediënten

  • 1 theelepel fenegriekzaak, zwart mosterdzaad, komijn
  • 1,5 theelepel korianderzaad
  • 0,5 theelepel kardemom (de zaadjes peuter je uit de peulen)
  • Paar peulen kardemom (bezuinig hier niet op!)
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 vleestomaat
  • Een stuk verse gember van 3 cm
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram Mungbonen (laat ze minstens 6 uur weken)
  • 300 gram spinazie (vers of diepvries – dan wel de grove nemen)
  • Plataardige olie
  • Klein blikje kokosmelk
  • Zout en peper

Voorbereiding

  • Kook de mungbonen in 20 minuten gaar. 
  • Grove specerijen roosteren in een pan, dan in de vijzel fijn malen.
  • Snipper de ui, pers de knoflook (of hak de tenen fijn) en de gember fijn.
  • De tomaat snijd je in kleine stukjes.

Bereiding

Verhit olie in de pan. Voeg de ui toen, laat bakken voor 5 minuten. Daarna kan de knoflook en ook 2/3 van de verse gember erbij (op zacht vuur). Roer even om en doe vervolgens de specerijen in de pan (ook de kurkuma). Bak voor 2 minuten. (Ruik even..)

Doe de blokje tomaat in de pan en de gekookte mungbonen. Laat met een klein scheutje water en zout voor 5 minuten warm worden. 

Voeg vervolgens de kokosmelk, de rest van de kleingesneden gember en paar peulen kardemom toe. Laat doorwarmen op zacht vuur (uiteraard met deksel op de pan) voor 10 minuten. 

Dan kan de spinazie (diepvries of vers) erbij; laat de verse blaadjes slinken in de saus of de diepvriesspinazie warm worden.

Proef, voeg eventueel nog wat zout en zwarte peper uit de molen toe. Doe de deksel op de pan en laat nog 5 minuten op zacht vuur stoven.

(tekst gaat verder onder foto)

Rice & Curry recepten
De twee Sri-Lankaanse curry’s op een bord met rijst

Recept Groentencurry (van pompoen en bonen)

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • Een stuk van 3 cm verse gember
  • 2 theelepels garam massala
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 theelepels tamarinde pasta
  • 1 groene peper
  • 1 theelepel suiker
  • Een handje gedroogde curryblaadjes (vers zijn ze in NL helaas niet te krijgen)
  • 7 kruidnagels
  • 1 kaneelstok 
  • Groot blik kokosmelk
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 flespompoen
  • Zout & zwarte peper
  • Plantaardige olie

Voorbereiding

  • Snijd de pompoen in de lengte doormidden (je hoef hem niet te schillen!), verwijder de pitten. Snijd vervolgens de helften in 4 gelijke stukken. Leg ze in een braadslede in de oven (op 200 graden) met wat olie, zout en peper erover. Na 20 à 30 minuten is de pompoen bijna gaar en kan het uit de over. Prik er gerust met een vork in om te checken. Snijd de pompoen in stukken van 3 cm. 
  • Snipper de ui, pers de knoflook (of hak de tenen fijn) en snijd de gember fijn. Hak de groene peper in kleine stukjes (inclusief de zaadjes).
  • Haal de gewassen boontjes af (dat klinkt vreselijk ouderwets..) en snijd ze door de helft.

Bereiding

Verhit 2 eetlepels olie in de pan. Voeg de ui toe, bak voor 5 minuten – zet het vuur zacht. Daarna kan de knoflook, de gember en de groene peper erbij. Roer even om en doe vervolgens de specerijen in de pan (de kurkuma en garam massala). Bak voor 2 minuten. Doe tenslotte de tamarindepasta erbij.

Doe de pompoen en de sperziebonen in de pan, samen met de kokosmelk, de kaneelstok, de kruidnagels, de suiker en de currybaadjes. Wat zout en zwarte peper uit de molen erbij en laat warm worden op hoog vuur.

Zet het vuur zacht en laat de curry 15 à 20 minuten stoven. Check of de bonen en pompoen gaar zijn en proef of er nog zout bij moet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.