Pelmeni zijn de bekendste dumplings uit Rusland. Ze zien er een beetje uit als grof uitgevallen tortellini. Het is ook koud in Rusland, dus het mag ook allemaal wat groter en dikker. En ook in een vegetarische variant zijn ze heel geschikt als comfort food.
Voor de vulling van de dumplings wordt in Rusland namelijk vooral vlees gebruikt, met name vet varkensvlees met een beetje ui. Maar ook aardappel kun je erin vinden. Voor mij is er echter niks Russischer dan de combinatie van zure room en dille. De inspiratie voor de vulling en topping van deze pelmeni.
Ingrediënten vulling vegetarische pelmeni:
- 1 bakje cottage cheese (200 gr)
- Bosje dille
- Twee takken lente-ui (of een paar stengels bieslook)
- Zout en peper
- Gewone olijfolie of zonnebloemolie
Houd een paar takjes dille over, hak de rest fijn. Hak de lente-ui in kleine ringetjes (of de bieslook fijn). Roer met een vork de cottage cheese los met een klein scheutje olie, zout en peper. Voeg de dille en lente-ui toe. Dek de bak af en zet in de koelkast, totdat je de pelmeni gaat vullen.
Voor de topping:
- Paar klontjes roomboter
- Bakje zure room (125 gr)
- Paar takjes dille
Laat de pelmeni na het koken uitlekken in een vergiet. Gooi de dumplings vervolgens terug in de pan en laat de boter erover smelten. Verdeel de ze op een bord. Garneer met een royale portie zure room en wat takjes dille.

