Aziatische groentebouillon

Veel te vaak kom ik een recept tegen waarbij een bouillonblokje wordt gebruikt. Gemak dient de mens natuurlijk, maar als je een beetje tijd over hebt draai je met hetzelfde gemak zelf een geurige bouillon in elkaar. Deze Aziatische groentebouillon is (uiteraard) vegetarisch en een mooie basis voor bijvoorbeeld noodle soepen (zoals de Vietnamese Phở).

Ook hippige fusionsoepen varen wel bij deze basis. Zo maakte ik eerder dit jaar een soep van knolselderij, rijstwijn, sinaasappel en de Aziatische groentebouillon. Maar ik kan ook zo voorstellen dat de bouillon lekker combineert met bijvoorbeeld bloemkool, paddenstoelen, prei, zoete aardappel en pompoen.

Ingrediënten Aziatische groentebouillon

  • 1 grote winterwortel
  • 1 prei (ook het groen)
  • 6 gedroogde paddenstoelen (shiitakes)
  • Vier stengels bleekselderij + het groen
  • Hele ui, gehalveerd mét schil
  • Wat takken verse kruiden (selderij, peterselie, koriander)
  • 3 tenen knoflook, gehalveerd met schil
  • 3 laurierbladeren
  • 4 sterren anijs
  • Stuk van 4 cm gember, in grove plakken
  • 6 kruidnagels
  • 2 blaadjes foelie
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 1,5 liter water
  • Zout (grove korrel)
  • Arachideolie
  • Naar smaak: een verse rode peper
  • Eventueel: wakame (gedroogd zeewier)
  • Eventueel: Sichuan peper

Bereiden

  • Was alle groenten (prei, wortel, bleekselderij) en hak ze in grove stukken. Doe ze met een goede scheut olie in een soeppan en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens het water, de gedroogde paddenstoelen (juist, die hoef je nu niet te laten weken), de gember, de ui en de knoflook toe. En eventueel de wakame en de verse rode peper.
  • Dan komen alle smaken: ten eerste het zout (en wees niet te zuinig). Gevolgd door de gedroogde kruiden & specerijen (koriander, steranijs, laurier, foelie, kruidnagel, peperkorrels, chili en eventueel de Sichuan peper) en de verse kruiden.
  • Breng de Aziatische groentebouillon aan de kook.
  • Laat alles vervolgens op een laag vuur minstens een uur zachtjes koken.
  • Gooi de bouillon door een zeef en proef. Breng indien nodig extra op smaak met bijvoorbeeld sojasaus, zout, chilivlokken, of gemalen zwarte peper.
+1

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.