Komijn (en geen kummel)

Vroeger dacht ik dat komijn alleen in komijnekaas zat. Daarna kende ik het gemalen als djinten of als topping op iets Duits. Dan is het vaak kummel en het verschil ertussen is me nooit helemaal duidelijk geworden. 

Komijn of kummel?

Ik heb het maar even opgezocht, kummel is een ander woord (en een Duits woord) voor karwijzaad wat weer een stukje sterker is dan komijn. De smaak lijkt enorm, maar qua uiterlijk zijn er wat verschillen; komijn is recht en karwij/kummel niet. Dus.

Komijn. Kruidig, sterk, aanwezig, aromatisch. Gebruikt in veel Indiase gerechten, maar bijvoorbeeld ook in Midden-Oosters eten, de Indonesische keuken en Centraal Azië. 

Kleur aan gerechten

Te sterke smaak? Dat valt reuze mee. Het haalt andere smaken op en geeft ‘kleur’ aan een gerecht. En zeker aan vegetarische gerechten.

Een pompoensoep kan bijvoorbeeld eigenlijk niet zonder komijn. Gerechten met peulvruchten (zoals chili of een mooie winterse eenpansschotel) knappen er ook van op.

Streetfood in Xinjiang

In Xinjiang heb ik de lekkerste shaslicks gegeten waarbij het vlees gemarineerd was met o.a. pepers, soja en komijn. Ook een streetfood favoriet op de nightmarkets in die regio (en vegetarisch!): geroosterde bloemkoolroosjes met dezelfde smaak. Bloemkool gaat dus supergoed samen met komijn.

Komijn als ingrediënt op de nightmarket
De night market in Turpan, Xinjiang in China

Vijzel

Doe jezelf een lol en rooster de komijnzaden eventjes in een koekenpan (en ruik dat) en maal ze vervolgens fijn in de vijzel (ruik dat ook!).

Komijn hoef je eigenlijk maar in 1 variant in huis te hebben; de zaadjes. Maar de fijngemalen versie ook wel handig. En voor een aardig smaakeffect kun je de gemalen versie combineren met geroosterde pitten die heel even of wat langer in de vijzel zijn geweest.

0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.