Cottage cheese

Eiwitrijk, mager, fris; vaak de redenen dat we in het westen cottage cheese eten. Menig recept uit een ’lekker slank voor de zomer’ of ‘klaar voor je bikini’ dieet heeft de kaas als ingrediënt. 

Die redenen zie je in Oost-Europa niet terug. In dergelijke landen koop je cottage cheese dan ook in grotere verpakkingen en gaat het vooral door rijk gevulde maaltijden (inderdaad; comfort food).

Cottage cheese met zure room

In Kroatië meng je er (een extra dikke) zure room door en wat bieslook. Een lekker voorgerecht met brood, of gewoon bij de borrel.

In Slovenië, Rusland en tal van andere landen vul je er dumplings mee, zoals de Russische pelmeni of de Sloveense zlikrofi. Een extra grote dumpling gevuld met cottage cheese kan ook als dessert geserveerd worden, zoals de Štrukli uit Kroatië. Dat is eigenlijk een flap van deeg gevuld met kaas, groenten, of voor de zoete variaant met fruit. Het lijkt wel iets op een strudel.

Slovenië

Of in een hartig flensje met spinazie en daarover gesmolten kaas (die bij Majerija waren goddelijk. Overigens een aanrader om heen te gaan als je in Slovenië bent). 

Misschien kan de jonge kaas ook door de gnocchi. Want in Slovenië zijn ze een beetje Italiaans. En waarom zou het dan niet een goede vervanger van ricotta kunnen zijn? 

En in veel landen worden zoete en hartige broodjes gevuld met de kaas. Of taart. (Hè ja, cheesecake.. !)

In Wit Rusland at ik heerlijke pannenkoeken met cottage cheese en blauwe bessen als ontbijt. Dat was dan ook gelijk een van de hoogtepunten van Minsk.

Het ingrediënt leent zich ook goed om ermee te experimenteren. Een Bulgaarse Tarator krijgt bijvoorbeeld iets meer body door er wat cottage cheese aan toe te voegen.

Pannenkoekje gevuld met cottage cheese - choban salad
Pannenkoekje gevuld met cottage cheese en spinazie bij Majerija
0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.