Azijn

Oké. Ik houd van zuur. Sommige mensen weer niet. Maar azijn kan juist zoveel doen voor een gerecht. En dan hoeft het echt niet zurig weg te trekken. Het wordt juist iets frisser. Of het krijgt net iets meer smaak.

Azijn combineert bijvoorbeeld heel goed met vettige gerechten (waaronder olie) en voegt een beetje fris toe. Of met zout – dan krijgt het gerecht wat meer diepte. En het is de tegenhanger van zoet. Zoetzuur schrikken mensen niet van, zuur wel.

Basic tot luxe azijn

Azijn is er van heel basic tot heel luxe. En het ingrediënt is echt niet alleen voor salades of mediterrane gerechten bestemd. Er is echt heus meer dan balsamico op wereld (en doe me een lol en skip die goedkope flessen en investeer dan ook in een goede balsamico).

Rode wijnazijn smaakt voor mij naar vakantie (juist die in de Balkan of Oost-Europa) en gaat heel goed samen met tomaat en ui. Een choban salad wordt er een stuk aangenamer mee, net zoals een witte of rode kool salade.

Rijstazijn

Rijstazijn is een mooi ingrediënt voor lauwwarme of koude Oost-Aziatische gerechten. Zoals gekneusde komkommers met chili’s en knoflook of gestoomde aubergines. Of een Koreaanse cold noodle. Ook in de Vietnamese summer rolls (Gỏi cuốn) wordt rijstazijn gebruikt.

Zwarte azijn (te koop bij Chinese supermarkten) uit China doet het goed in de cross-over keuken van Xinjiang. Bijvoorbeeld in Laghman, hét noodle gerecht van Centraal-Azië.

Te zuur?

Voeg azijn toe. Proef. En proef nog een keer. Te zuur? Zoet (suiker of honing) en olie helpen.

0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.