Salade met tomaat en komkommer

Als je een goed stuk richting het oosten reist worden de variaties in vegetarisch eten een stuk minder dan in ons verwende westen of het mediterane zuiden met alle prachtige groentes. In Rusland word je eerst raar aangekeken en dan komt het verlossende antwoord: “salad”.

Choban salad tot ver in Centraal-Azië

Salade dus. Vaak met tomaat, komkommer en ui. De oerbasis van de herdersalade; de choban salad. In het Turks bekend als de Çoban salatası, maar ook in de Balkan, Oost-Europa en voormalige Sovjet-landen staat de good-old choban salad op het menu. Tot ver in Centraal-Azië zelfs; waar deze evergreen vaak de enige vega optie is, vergezeld van een stukje brood.

Nu is die salade heerlijk en goed verfrissend. Zeker in Turkmenistan waar de temparaturen kunnen oplopen tot 45 graden. Of bij een theehuis in Uzbekistan op de markt als lunch.

Maar variatie in het aanbod zou ook wel fijn zijn. Buiten grote steden en gebaande paden zou de choban salad niet de enige vegetarische mogelijkheid moeten zijn. Oké, oké, in Tajikistan krijg je een bordje boekweit, maar of je daar nou zo blij mee moet zijn…

 

0

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.